Lang geleden leefde in China een keizer die zo bang was dat hij zou worden vermoord, dat hij zijn onderdanen verbood een mes te gebruiken. Alleen koks mochten, in de keuken, messen gebruiken. De koks gingen daarom het eten in kleine stukjes serveren. Omdat het eten te warm was om met je handen te pakken, bedachten de Chinezen dat dat ook met stokjes kon; zo zijn de eetstokjes bedacht.
Dit verhaal vertelde Angie in haar laatste les aan de plusklas. Natuurlijk mochten de kinderen daarna zelf proberen om met stokjes te eten.
Dat is helemaal niet eenvoudig! Vooral doordat er ook in China etiquetteregels zijn:
Je mag niet met je stokjes spelen of in het eten prikken. Je steekt je stokjes nooit recht naar beneden in je kom, want dat lijkt op wierook stokjes en die worden bij het graf van voorouders gebrand. Je zou daarmee dus tonen dat je iemand dood wenst... Je houdt je stokjes zo hoog mogelijk vast. Mensen die hun stokjes heel laag vasthouden, laten zien dat ze uit een laag milieu komen.
Tijdens het oefenen werd de frustratiegrens soms overschreden. Her en der werd gefluisterd: "stomme stokjes" of "stomme popcorn" en sommige kinderen gingen steeds bozer kijken. Maar na een tijdje doorzetten lukte het iedereen om popcorn vast te pakken met de eetstokjes.
We eindigden de les met een spannende wedstrijd: Wie kan het snelst alle popcorn, met eetstokjes, van het bakje naar het bekertje vervoeren? De winnaars van de wedstrijd (en alle andere plusklassers) mochten als beloning alle popcorn opeten. Hoe? Met eetstokjes natuurlijk!
Klik
hier voor meer foto's.